Filosofia Hermètica

Hermetisme

Filosofia Hermètica i Física Quàntica són dues perspectives molt distants cronològicament, que han desenvolupat una sèrie de principis o lleis que es poden considerar coincidents.

Per una banda, la formulació i acceptació de la Física Quàntica i les seves lleis és força recent (veure Història de la Física Quàntica). Per una altra banda sembla ser que antics savis ja havien arribat a conclusions semblants molts segles abans.

A continuació presentem una breu explicació sobre la Filosofia Hermètica, també anomenada Hermetisme, i els seus principis.

Filosofia Hermètica

Com a definició, l’Hermetisme és un corrent filosòfic mil·lenari basat en els textos d’Hermes Trimegist.

Hermes Trimegist

Hermes Trimegist (Tres cop gran) va ser un alquimista místic i deïtat d’algunes lògies ocultistes. La seva existència s’estima a Egipte abans de l’època dels faraons i, segons la llegenda, va ser guia d’Abraham.

hermes-trimegist-alquimia-hermetica-tr.jpg
Hermes Trimegist, creador de la Filosofia Hermètica o Hermetisme.

El Kybalion

El Kybalion és un document del segle XIX que resumeix els ensenyaments de l’Hermetisme, també coneguts com Els set principis de l’Hermetisme. La seva autoria s’atribueix a un grup anònim de persones autoanomenats Els Tres Iniciats.

Kybalion
“The Kybalion, A study of the Hermetic Philosophy of Ancient Egypt and Greece”, 1908, The Yogi Publication Society.

Els 7 principis hermètics

Els set principis o axiomes hermètics, com estan descrits en el Kybalion, són:

1. Mentalisme:

El Tot és ment; l’univers és mental.

2. Correspondència:

Com és a dalt, és a baix; com és a baix, és a dalt. Afirma que aquest principi es manifesta en els tres Grans Plans: el Físic, el Mental i l’Espiritual.

3. Vibració:

Res està immòbil; tot es mou; tot vibra.

4. Polaritat:

Tot és doble, tot té dos pols; tot, el seu parell d’oposats: els semblants i els antagònics són el mateix; els oposats són idèntics en naturalesa, però diferents en grau; els extrems es toquen; totes les veritats són mitges veritats, totes les paradoxes poden reconciliar-se.

5. Ritme:

Tot flueix i reflueix; tot té els seus períodes d’avanç i retrocés, tot ascendeix i descendeix; tot es mou com un pèndol; la mesura del seu moviment cap a la dreta és la mateixa que la del seu moviment cap a l’esquerra; el ritme és la compensació.

6. Causa i efecte:

Tota causa té el seu efecte; tot efecte té la seva causa; tot succeeix d’acord a la llei; la sort o atzar no és més que el nom que se li dóna a la llei no reconeguda; hi ha molts plànols de causalitat, però res no escapa a la Llei.

7. Gènere:

El gènere existeix per tot arreu; tot té el seu principi masculí i femení; el gènere es manifesta en tots els plans. En el pla físic és la sexualitat.

Vídeo sobre les 7 lleis hermètiques:
Vídeo sobre Hermes Trimegist i les Lleis Universals des de diferents punts de vista:

En conclusió, si heu explorat una mica les dues perspectives, veureu que Filosofia Hermètica i Física Quàntica presenten conclusions força coincidents o que almenys apunten en la mateixa direcció. D’entrada, les lleis hermètiques es poden considerar Lleis Universals que expliquen el funcionament de l’univers. Per la seva part, resulta molt significatiu comprovar com els descobriments que s’estan fent a nivell de Física Quàntica, i que es poden aplicar a la Curació Quàntica, confirmen aquestes lleis ancestrals.

Fonts:

Wikipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Hermetisme

3 Responses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *